Oldalak

2015. augusztus 11., kedd

Házi müzli


Itt az ígért házi müzlim! Nagyon finom, ízlés szerint variálható. Gyümölccsel és joghurttal (van laktózmentes) is lehet enni, bár én most csak mandulatejjel, áfonyával és szederrel fogyasztottam reggelire.
Egy jó müzli-reggeliben megtalálható minden, amihez a nap indításához szükség van:  fehérje, rost, vitamin, energia.


Hozzávalók:
  • 3 bögre zab 
  • fél bögre tökmag
  • fél bögre törökmogyoró
  • fél bögre dió
  • 1 csomag szeletelt mandula (100 g)
  • negyed bögre víz + 2-3 ek. nyírfacukor
  • fél bögre olívaolaj
  • fahéj
  • vanília

A mogyorót és a diót vágjuk kisebb darabokra! (A tökmagot is lehet.)
Keverjünk össze mindent egy nagy tálban a víz és a nyírfacukor kivételével.
A vizet melegítsük fel és oldjuk fel benne a xilitet. Ezt is adjuk a müzlikeverékhez. Ha édesebben szeretnéd, rakhatsz még bele nyírfacukrot utána is.
A fahéj és a cukor mennyisége természetesen ízlés kérdése. Egyébként a többi hozzávalót is lehet nyugodtan variálni, a mennyiségeket változtatni.
A keveréket egy sütőpapírral bélelt kb. 25 x 30 cm-es tepsibe öntjük, és 150°C-on kb. 45 percig sütjük. Átkeverjük 20 percenként.
A múltkor fél bögre vízzel készítettem, úgy a sütési idő több, mint 1 óra volt. Az a lényeg, hogy folyamatosan ellenőrizzük, hogy már ropogós-e (úgy is nagyon jó, ha nem olyan ropogós).
Hőlégkeveréses sütőben előbb kész.

Tipp: Rakhatsz még pisztáciát, lenmagot, napraforgómagot is a müzlidbe, helyettesítheted ezekkel az általam leírtakat is.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése