Oldalak

2015. augusztus 3., hétfő

Gyors ételek túróból


Tudom, hogy nem ártalmatlanok a tejtermékek, de nekem ezek a gyengéim (kivéve a tej, anélkül megvagyok), úgyhogy megint túrós finomságokat hozok. Gyorsan elkészíthetők ebédre, vacsorára és az ízűk se semmi. :) Szeretem a gyors recepteket, most meg főleg próbálok olyanokat gyűjteni, mert hamarosan magamra kell főznöm.


Hacsapuri


Grúz lepénykenyér, van élesztős változata is, de az jóval több ideig tart.
  • 1 tojás
  • 25 dkg túró
  • 1 csésze tej
  • 1 csésze rizsliszt
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tk. só
  • kókuszolaj a sütéshez
A csésze 2,5 dl-es.
Nagyon egyszerűen csak összekeverjük a hozzávalókat villával vagy fakanállal. A tésztába rakhatunk fokhagymát, pirított szalonnát is, úgyis nagyon jó.
Egy nagy serpenyőbe kókuszolajat rakunk, és ha meleg, beleöntjük a masszát. Elegyengetjük, majd megsütjük. Amikor az egyik oldal kész, megfordítjuk mondjuk 2 falapáttal (de apa pl. úgy dobta fel, mint a palacsintát :D). Jól át kell sütni mindkét oldalt.



Túró alapú pizza


Ennek ugyanaz a tésztája, mint a sajtos tallérnak, csak pizzaként van megsütve.
Érdemes egyébként nagyobb adaggal készíteni, mint a tallért, mert 25 dkg túróból nem jön ki egy egész normál méretű tepsire való pizza sem.
Szóval egy kicsit több túróval:
  • 37,5 dkg túró
  • 3 tojás
  • 8 ek. zabliszt ( vagy 4,5 ek. zabliszt, 4,5 ek. zabpehely)
  • 1 tk. só
  • esetleg sajt
  • oregano
Egy villával összekeverjük a hozzávalókat, kicsit állni hagyjuk. Ezután sütőpapírral bélelt (vagy kókuszolajjal kikent) tepsibe simítjuk a tésztát. 
190 °C-ra előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre. Addig előkészítjük a feltétet: paradicsomszósz, fűszerek, sonka, sajt, olívabogyó stb. 10 perc után kivesszük a sütőből, megrakjuk amivel csak akarjuk, és mehet vissza sülni még 15-20 percre.

Jó étvágyat! ;)





2 megjegyzés: